Denna sida innehåller bordssilvermodeller från olika epoker. Dekoren kan ha vissa avvikelser beroende på att modellen framställts av olika tillverkare.

 

aino
Aino
Kaija Levonen (sedermera Österlund) har designat denna modell på 1960-talet. Dekorens ursprung är en dekoration på ett armband från järnåldern.

 

Akantusmalli
Akantusmodell
Ett generellt namn för olika modeller med blad- och druvdekor. Kallas även ”gammalfransk”. Vanlig i början av 1800-talet. Bilden sked är stämplad av Wahlbäck i Helsingfors 1834.

 

birgitta
Birgitta
Modellen är designad av Bertel Gardberg är 1955.

 

chippendale
Chippendale
En gammal klassisk modell som har fått sitt namn efter en 1700-tals stilriktning. Finlands populäraste matsilvermodell. Olika framställare med egna varierande utseenden.

 

diana
Diana
Modellen är designad av Kalevi Lehto i medlet på 1980-talet.

 

empire
Empire
Design Auran Kultasepät Oy i medlet av 1980-talet.

 

Helsinki
Helsinki
En gammal traditionell modell i olika utföranden. Skeden på bilden är stämplad av Uusi Kultaseppä Oy i Helsingfors 1922.

 

jaarli
Jaarli
Modellen lanserades 1978 då Kultakeskus Oy fyllde 60 år. Designad av husets egna konstnärer.

 

Jousi
Jousi
Skeden är stämplad av Kultakeskus Oy i Tavastehus 1955.

 

Kolmikulma
Kolmikulma
En traditionell modell som förkommer i olika variationer. Förekommer tillsammans med modell ”Musla” i Auran Kultaseppä Oy:s priskuranter från 1930-talet. Skeden på bilden är stämplad av Osuusliike Kultaseppä r.l. i Åbo 1920.

 

kuukausilusikka
Månadssked
Guldcentralens (Kultakeskus) modell där varje månad har sin egen blomma. Bildens månadsblomma är Nejlika.
Januari: Ros, februari: Viol, mars: fresia, april: primula, maj: krasse, juni: lejongap, juli: blåklocka, augusti: blåklint, september: nejlika, oktober: syklam, november: iris och december: tulpan.

 

Käpy
Käpy
Käpy-modellen (kotte) är designad av Vilho Ellenberg på 1920-talet. Skeden på bilden är stämplad av Juho Tepponen Oy i Helsingfors.

 

Margit
Margit 
Denna modell har danskt ursprung. Den är designad av Holger Rasmussen i början av 1950-talet. Modellen är känd som pappersinsamlingssked. Skeden på bilden är stämplad av Hopeatehdas Oy i Helsingfors 1964.

 

marski
Marski
Denna modell designades av Tapio Wirkkala enbart för restaurant Marski i Helsingfors. Ursprungligen framställdes besticket i nysilver/alpacka, men sedan 1988 även i silver.

 

Matta-Suippopää
Matta/spetsändad 
Har fått sitt namn av överdelens matta yta och form. Förekommer i olika utföranden även helt glansig. Skeden på bilden är stämplad av Pettersson i Åbo 1912.

 

Matta-Tasapää
Matta/flatändad
Har fått sitt namn av överdelens matta yta och form. Förekommer i olika utföranden även helt glansig. Skeden på bilden är stämplad av Pettersson i Åbo 1913.

 

Musla
Musla
Även kallad ”Snäcka”. En gammal och traditionell modell, känd redan på 1700-talet. Förekommer under tidens gång i ett flertal olika variationer. I gamla exemplar förekommer musselmodellen även som dekor på skedbladet.

 

pitsi
Pitsi

 

Rokokoo
Rokoko
Designad av Väinö Hamara 1940/50 som en del av kaffebordets silverbestick.

 

Romantiikka
Romantiikka 
Designad av Hopeakeskus Oy på 1970-talet. En motsvarande modell som nyligen  framställs och saluförs av ett annat bolag heter Robert. Skeden på bilden är stämplad av Hopeakeskus Oy i Tavastehus 1974.

 

Ruusu
Ruusu
Designad av Auran Kultaseppä Oy på 1930-talet. Du kan hitta fler rosesked modeller här.

 

silve
Silve

 

suomi
Suomi 
Akseli Gallen-Kallella anses vara denna jugendmodells designare.

 

talonpoikaisrokokoo
Talonpoikaisrokokoo (Bondrokoko)
Modellen är designad av Raimo Räisänen. Dekorens ursprung är hemma från de sydösterbottniska bondrokokomöblemangen. Serien har saluförts sedan 1997.

 

Tapio
Tapio 
Modellen är designad av Tapio Wirkkala 1957. Serien lanserades på världutställningen i Bryssel nästa år. Skeden på bilden har Kultakeskus Oy i Tavastehus stämpel 1959.

 

Tornionjokilaakso
Tornionjokilaakso/Tornedalen 
Gravyrdekoren Tornedalen är en traditionell modell på båda sidorna om Bottenviken. Vanligtvis är figureringen handgraverad och sålunda förekommer smärre skillnader i utförandet. Skeden på bilden är stämplad av Kultakeskus Oy i Tavastehus 1995.

 

Tähkä
Tähkä
Serien är designad av Mauno Honkanen 1958 och har sitt ursprung i hans julsked som blev mycket populär.

 

Vanha-Ruotsalainen
Vanha Ruotsalainen (Gammalsvensk)
En gustaviansk sked i ett otal varianter. Övre kanten kan vara rund eller avsmalnande. Modellen är känd i många land med olika namn. Modern runt sekelskiftet 1700-1800. Skeden på bilden är stämplad av Roos i Åbo 1819.

 

vaasa
Vasa

 

vaasa iso
Vasa, iso

 

Viulu
Viulu
Skedar med fiolskaft var populära i slutet av 1700-talet inpå början av 1800-talet. Skeden på bilden är stämplad av Brummer i Åbo 1792.